Ny tarifmodel skal motivere virksomheder til at tilpasse deres strømforbrug
Fra den 1. juli 2024 vil alle andelshavere i Thy og på Mors overgå til den nye tarifmodel, Tarifmodel 3.0. Det betyder, at privatforbrugere og virksomheder skal nu forholde sig til nye lastperioder for nettariffen. For produktionsvirksomheden Kellpo A/S, der fremstiller fødevareemballage og industriværktøjer, har den nye tarifmodel medført overvejelser om, hvordan elforbruget i produktionen kan tilpasses de nye lastperioder.
”Det er vigtigt for os at forstå, hvordan ændringer i tariffer påvirker vores virksomhed. Der er selvfølgelig et økonomisk incitament, men som lokal virksomhed er vi også bevidste om vores ansvar for at udnytte ressourcerne bedst muligt til gavn for alle. Dette gælder også i forhold til at optimere kapaciteten i elnettet,” siger Kjeld Pedersen, CEO & ejer af Kellpo A/S.
Flyt forbrug til lavlastperioder og reducer belastning af elnettet
Den nye tarifmodel gør det billigere at bruge strøm i de tidlige natte- og morgentimer, også kaldet lavlastperioder. Det skal sikre en mere stabil belastning af elnettet og reducere behovet for omfattende udvidelser, hvilket er nødvendigt i en tid, hvor den grønne omstilling medfører et stigende strømforbrug.
Hos Kellpo A/S kører produktionen af fødevareemballage i døgndrift, hvilket resulterer i en jævn lastprofil, hvor dele af elforbruget er placeret i lavlastperioden. I produktionen af sprøjtestøbeværktøjer foregår arbejdet primært i dagtimerne – som enten er højlastperioder eller spidslastperioder afhængigt af årstiden. Det skaber derfor et potentiale for at flytte dele af forbruget til andre tidspunkter.
Tilpasning af produktion og nye teknologier baner vejen
For de fleste produktionsvirksomheder er det dog udfordrende at flytte størstedelen af elforbruget uden for normal arbejdstid. For nogle virksomheder kan det være en løsning at starte produktionen tidligere eller flytte processer med opvarmning eller nedfrysning til lavlastperioden.
Hos Kellpo A/S har man valgt at starte produktionen tidligere for at udnytte den billigere lavlastperiode:
”Vi kigger ind i en fremtid, hvor vi skal til at bruge meget mere energi, og der vil være nogle spidsbelastninger midt på dagen og sidst på eftermiddagen. Dem kigger vi på, om vi kan flytte nogle af til de sene nattetimer, hvor vi vil belaste nettet væsentligt mindre, end vi gør i dag”, siger Kjeld Pedersen.
Samtidig har virksomheden undersøgt nye teknologier, som kan bidrage til at forskyde strømforbruget. Kjeld Pedersen fortæller, at der eksempelvis er sket en stor udvikling inden for batteripakker, og at han tror på, at det netop er de nye teknologier, som skal drive udviklingen, hvis virksomhederne skal lykkes med at mindske deres forbrug:
”Vi bør alle sammen se energi som en råvare, og energi udgør cirka 10 % af råvareomkostningerne hos Kellpo,” siger Kjeld Pedersen og tilføjer: ”Og vi er slet ikke færdige med at se på måder, hvorpå vi kan optimere vores energiforbrug.”